Republika Srpska

Беванда: Отпуштање радника или смањивање плата, једина рјешења

САРАЈЕВО - Буџет Федерације БиХ неће моћи поднијети исплаћивање плата и накнада за многобројне запослене у федералним органима државне управе и једино рјешење је отпуштање или смањивање плата, изјавио је министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.


Федерална Влада задужила је министарства, управе и друге органе да због мањка буџетских средстава предложе смањење броја запослених, али институције нису имале такав приједлог, него је у Министарству правде речено да морају запошљавати још радника.

Беванда је оцијенио апсурдним одговоре у којима је назначено да се мора додатно запошљавати, истакавши да буџет неће моћи поднијети толика издвајања и да ће смањивање трошкова морати доћи на ред.

"Или ће се смањивати број запослених или ће свима морати бити смањене плате... И борачке организације и све остале категорије су схватиле да мора доћи до уштеда, само то није схватила федерална администрација која се понаша као заштићени мадвјед", рекао је Беванда.

У Канцеларији државног координатора за реформу јавне управе сматрају да није неопходно смањивати број службеника него прерасподијелити запослене и рационално их запослити.

Према подацима достављеним Министарству правде ФБиХ, у 46 институција ФБиХ укупно је запослено 240 руководећих државних службеника, 1 714 државних службеника, 2 973 намјештеника и 70 савјетника, преносе "Независне новине".

Министарства здравства, образовања и културе, ресора у којима значајан дио ингеренција имају кантони, запошљавају и по 46 службеника, док Министарство промета и комуникација ФБиХ има само 40 запослених.

Највише државних службеника запослено је у Министарству за питања бораца - 258, док је у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства запослено 96 државних службеника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog