Republika Srpska

Данска помаже јачање микрофинансијских институција у БиХ

САРАЈЕВО - Амбасадор Данске у БиХ Кирстен Гелен и директор канцеларије њемачке Развојне банке KfW у БиХ Гералд Кинемунд потписали су данас у Сарајеву споразум о додјели шест милиона марака (24,3 милиона данских круна), намијењених јачању микрофинансијских институција у БиХ.


Ова средства, која ће бити пласирана посредством микрокредитних организација, биће кориштена искључиво за финансирање кредита за микро, мала и средња предузећа, са акцентом на финансирање пољопривередног сектора и предузећа која се баве енергетском ефикасношћу и заштитом околине.

Амбасадор Данске у БиХ Кирстен Гелен рекла је да микрокредитне организације у Бих инвестирају у развој руралног сектора, како би омогућиле економски развој и осигурали одрживо и продуктивно запослење жена и мушкараца.

"Помажући малим и средњим предузећима, помажемо БиХ на њеном путу ка ЕУ", истакла је Геленова на конференцији за новинаре.

Она је додала да је током припреме данског Програма помоћи сусједима у БиХ постало јасно да у тренутној ситуацији, односно усљед финансијске кризе и недостатка ликвидних средстава у финансијском сектору, банке нису претјерано вољне да осигурају финансирање.

Директор канцеларије њемачке развојне банке KfW у БиХ Гералд Кинемунд објаснио је да ће све микрокредитне организације у БиХ моћи да аплицирају за ова средства и нагласио да ће се гледати њихова финансијска ситуација.

"Такође ћемо обратити пажњу да ли су оне активне у пољопривредном сектору, с обзиром да треба да се фокусира на пројекте који су намијењени руралном становништву", нагласио је Кинемунд.

Он је рекао да микрокредитне организације морају да обрате пажњу на неке основне принципе приликом аплицирања за ова средства и додао да су оне те које ће одлучити коме дати кредит, под којим условом и у ком износу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog