Politika

Павелићева странка активна и у Хрватској

РИЈЕКА - Хрватски ослободилачки покрет (ХОП), партија коју је у емиграцији 1956. године основао Анте Павелић, непрекидно дјелује по свијету, а у Хрватској прво илегално, па онда легално и потпуно несметано од 1991. - пише "Нови лист".


Павелић је ХОП основао 1956. године у Буенос Аиресу у Аргентини с циљем рушења Југославије, борбе против комунизма и успостављања слободне, независне и суверене државе Хрватске.

Подаци о странци и програму објављени су у публикацији "Политичке странке", коју је издала Хрватска информационо-документациона реферална агенција (ХИДРА), према подацима прикупљеним из Министарства управе, Сабора и Државне изборне комисије.

Након распада Југославије, ХОП је централу странке преселио у Хрватску, гдје је службено регистрована 9. октобра 1991. године, дан након што је Хрватска прогласила независност.

Приликом регистрације ХОП-а 1991. годин, надлежним државним институцијама није било од превелике важности да ли се ради о странци која директно велича усташки покрет и хвали се својим оснивачем, ратним злочинцем и вођом квислиншке творевине НДХ Антом Павелићем, пише "Нови лист".

На службено постојање и дјеловање ХОП-а државно тужилаштво и полиција, који су задужени за спровођење закона којим је забрањено величање усташтва, не реагују ни данас.

"ХОП је у међувремену појачао своје активности, па је прије 20-ак дана одржана ванредна скупштина у елитном хотелу `Дубровник`, у најстрожем центру Загреба, на којој се окупило стотинак чланова странке.

"Незадовољни вођством које их је бацило на маргине, изабрали су нове представнике и донијели закључак да ће ХОП заживјети још снажније као државотворна, националистичка странка с тенденцијом да постане водећа међу хрватским националним радикалима", пише "Нови лист".

Бројни политоколози и активисти невладиних организација осуђују постојање ХОП-а, истичући да се ради о странци која никад није ни смјела да буде регистрована.

Предсједник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић истиче да би том странком требало да се позабави државно тужилаштво.

Рекавши да је још за вријеме рата протестовао против ХОП-а, чији је припадник био и ратни злочинац Тихомир Орешковић, који је осуђен на 15 година затвора због убистава више десетина српских цивила по Госпићу у јесен 1991, Пусић каже да је то било вријеме када је доскорашњи предсједник Хрватске странке права Анто Ђапић "мјерио висину кукуруза", дижући руку у ваздух на усташки поздрав, и кад су се неке хрватске војне јединице звале по усташким злочинцима и командантима, као на примјер по кољачу Рафаелу Бобану.

"Нико није реаговао", рекао је Пусић, додавши да је само по себи застрашујуће што та странка постоји, јер су по Европи такве нацистичке странке забрањене.

Осим у Хрватској, ХОП дјелује и у Канади и Аустралији, странка је члан Свјетске лиге за слободу и демократију, а у службеним подацима ХИДРЕ стоји и да се гласник ХОП-а у Хрватској у свијету зове "Независна држава Хрватска".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog