Republika Srpska

Смањење плата је због рецесије логично

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да рецесија оставља свој траг и да се спорије пуни буџет, те да је најава премијера РС Милорада Додика о смањењу плата логична одлука.


Он је рекао да се најжешће и са највећим процентом иде према онима који имају највише плате, а то су министри у Влади РС, наводећи да је став да се иде са смањивањем плата од 15 одсто.

"Мислим да би било неозбиљно говорити о вишку запослених у јавној управи, без дубље анализе", рекао је Касиповић новинарима у Бањој Луци.

Он је напоменуо да, конкретно, у Министарству просвјете и културе нема вишка људи, већ да их недостаје.

Касиповић је рекао да ће мјере, за које ће се опредијелити Влада РС, када је ријеч о платама, али и друге мјере, дисциплинске и друге одговорности, сасвим сигурно повећати и интензитет и квалитет рада у Влади РС.

"Не треба заборавити да у Влади раде људи који имају стабилне плате за разлику од оних других, те да је сасвим природно и логично да ми који имамо привилегију да радимо овдје први поднесемо терет и можда у највећем омјеру", рекао је Касиповић.

Он је нагласио да је РС стабилна и да ове мјере додатно стабилизују буџет, нагласивши да се проблеми морају подијелити, те да они који имају више требају носити већи дио проблема.

"Мјере Владе РС су усмјерене на то да се очува стабилност. Знамо да нису популарне, али само неодговорна влада неће упоредити своје податке, направити реалну процјену и примијенити мјере", рекао је Касиповић.

Он је истакао да је став премијера Додика и Владе РС да се не праве дубиозе у буџету.

"Вјерујем и надам се, као и грађани у РС, да ће се у идућој години губити интензитет кризе и да ћемо тад моћи интервенисати у неком другом правцу", рекао је Касиповић.

Он је рекао да у овој години не би требало доћи до смањивања плата у образовању, истичући да је у идућој могуће смањивање плата у тој области за три одсто, док би код других буџетских корисника, осим полиције, то било 10 одсто или неки проценат у том омјеру.

"Извјесно је, дакле, да ћемо учинити све да заштитимо плате запослених у образовању, али о томе се мора разговати са синдикатима. Били би изузетно сретни ако не би у идућој години имали смањивање плата, али морамо разумјети да не можемо задржати сва радна мјеста и очувати плате на постојећем нивоу, ако не желимо изазвати озбиљније поремећаје у буџету", рекао је Касипов

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog