Politika

Иванић: Нови ''бутмирски круг'' неће донијети ништа ново

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић не очекује да ће нови круг разговора о бутмирском пакету донијети нешто ново.


"Суштина је да постојеће владајуће структуре не могу да потпишу било шта што је заједничко, јер би тиме изгубиле основу на којој функционишу задњих неколико година. То су партије које у принципу не могу да се договоре", рекао је данас Иванић.

Коментаришући најаве међународних преговарача да би у овом кругу разговора могао да буде понуђен модификовани бутмирски пакет, Иванић је рекао да није видио тај папир и да је очито да га они усаглашавају са владајућим партијама.

Он је додао да ПДП и њени експерти још нису добили позив представника САД и ЕУ за нову рунду разговора о бутмирском пакету, али да тај позив очекују, наводећи да су очигледно, амерички и европски званичници одлучили да разговоре прије свега обаве са владајућим структурама.

Коментаришући најаву предсједника Владе Републике Српске /РС/ и лидера Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика да је за РС прихватљиво осам измјена Устава БиХ, Иванић је рекао да он већ годинама говори да у БиХ може бити прихватљиво само усаглашавање са Европском конвенцијом о људским правима.

"Мени је драго да је то што смо ми годинама говорили сада постало прихватљиво и за господина Додика", истакао је Иванић.

Предсједник ПДП-а не очекује ништа битно ни од наредне сједнице Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ, која је заказана за сриједу, 18. новембра, у Сарајеву.

"Исувише мало је времена остало. ПИК неће донијети одлуку о гашењу ОХР-а, јер није ријешено питање имовине. Када буде ријешено питање имовине биће угашен ОХР", тврди Иванић.

Он сматра да ОХР практично не постоји, "јер годинама ништа не ради и само преживљава".

"Ништа драматично се неће десити ако не буде донесена одлука о гашењу ОХР-а, као што неће ништа драматично бити и ако се донесе, јер је процес трансформације ОХР-а већ почео и приводи се крају, иако то нико формално није рекао", нагласио је Иванић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog