Republika Srpska

Шпирићев оптимизам пред разговоре са ММФ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је синоћ да је благи оптимиста у погледу испуњавања услова за стендбај - аранжман, јер постоји спремност да се смањи јавна потрошња у БиХ.


"Након првог дана разговора са ММФ-ом очекујем да ћемо их успјешно окончати и показати да су сви нивои власти у БиХ били кредибилни. Не ради се о популарним мјерама, него о мјерама које имају своју финансијску тежину и наћи ће одраза у буџетским оквирима за 2010. годину", рекао је Шпирић након сједнице Фискалног савјета БиХ којој су присуствовали представници ММФ-а.

Он је напоменуо да ће сутра бити настављен састанак са представницима ММФ-а.

"Синоћ смо отворено разговарали о томе шта су власти БиХ, на различитим нивоима, учиниле како би показале кредибилитет наспрам стендбај - аранжмана", рекао је Шпирић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, данас ће се разговарати на који начин власти БиХ могу бити вјеродостојне да се постигне писмом намјера предвиђени ниво уштеда за 2009. и направи пројекција за 2010. годину.

Он је напоменуо да је 2010. година, година у којој ће се проводити системски закон који ће имати своје материјалне реперкусије.

Шпирић је поновио да је у протеклом периоду ниво јавне потрошње бујао, те да ММФ жели да зна који ће реформски закони бити проведени наредне године и коју

Он каже да је државни ниво једини који је испунио обавезе према ММФ-у, те да разумије ентитете јер је ријеч о социјално веома осјетљивом питању.

Федерални министар финансија Вјекослав Беванда изјавио је новинарима након састанка Фискалног савјета да дијели Шпирићев оптимизам.

"То значи да се поштује струка, да политика неће имати утицаја и да ћемо доносити реалне одлуке", рекао је Беванда.

Шпирић је на конференцији за новинаре потврдио да је данас у парламентарну процедуру приједлог за именовања Садика Ахметовића за министра безбједности БиХ.

Он је на конференцији за новинаре изјавио да очекује да и остали покажу исту врсту одговорности да се заврше и друга именовања.

"То је мој лични допринос да се ствари помијерају напријед. Позивам и све остале да завршимо сва именовања", рекао је Шпирић.

Он је подсјетио да постоје институције у којима су конкурсне процедуре завршене прије годину дана.

СДА је предложила Ахметовића за министра безбједности након што је на иницијативу те странке смијењен Тарик Садовић због приговора у функционисању Министарства који се односио на опструкције доношења Закона о боравку и кретању страних држављана и азилу у складу са стандардима шенгена.

Предсједник СДА Сулејман Тихић најавио је раније да ће се о осталим кадровским питањима разговарати тек након што буде завршено Ахметовићево именовање за министра безбједности и замјеника предсједавајућег Савјета министара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog