Svijet

Грчка тражи од Шведске да за сад заборави Македонију

СКОПЉЕ - Грчка тражи од Шведске, као предсједавајућег ЕУ, да питање о датуму за почетак преговора Македоније за чланство у Унију уопште не буде укључено у дневни ред на идућој сједници Савјета ЕУ, уколико не буде постигнут напредак у преговорима у вези са називом Македоније.


Према неименованим изворима, на које се позива скопска телевизија "Алсат М", Атина је обавијестила Предсједништво ЕУ, да ће Грчка без одлуке о имену блокирати сваки покушај дискусије о датуму за почетак преговора.

Савјет ЕУ на коме би био разматран датум за почетак преговора Македоније са ЕУ биће одржан 7. децембра у Бриселу.

Шведска је саопштила да програм рада за 7. децембар још није усаглашен и није могла да потврди да ли ће Македонија бити на дневном реду, јавила је скопска телевизија "Канал 5".

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године

УН су ради рјешавања проблема именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Грчка је на самиту НАТО-а у Букурешту, почетком априла прошле године, због неријешеног проблема у вези са називом Македоније уложила вето на њен пријем у Алијансу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog