Svijet

САД; Сваки седми грађанин има проблем да се прехрани

ВАШИНГТОН - Сваки седми грађанин САД има проблем да се прехрани, а више од трећине их је с времена на вријеме гладно, показао је извјештај америчке владе, најлошији откад је 1995. почела да се прати тзв. „прехрамбена безбиједност" становништва.


Подаци се односе на 2008. годину, у којој је економија САД била у рецесији, финансијска тржишта су била озбиљно пољуљана, а стопа незапослености је премашила 10 одсто, преноси Ројтерс.

„Рецесија је проблем глади учинила тежим, а такође и видљивијим", изјавио је Дејвид Бекмен из групације за борбу против глади „Хљеб за свијет", који се залаже за ангажованији програм федералних власти против глади, као и за промјене у школским оброцима.

Прошле године је у САД 14,6 одсто домаћинстава, односно 49,1 милион становника „због недостатка средстава имало проблема да обезбиједи довољно хране за све чланове породице", објавило је министарство пољопривреде САД (УСДА).

Такве породице су користиле услуге јавних кухиња, укључивале се у програме против глади и јеле мање разноврсну храну.

Процјењује се да око 5,7 одсто америчких домаћинстава, односно 17,3 милиона људи има „веома ниску прехрамбену безбиједност", што значи да неки чланови породице једу мање него што је потребно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog