Politika

На сједници ПИК се неће расправљати о затварању ОХР

САРАЈЕВО - Амбасадор Турске у БиХ Вефахан Оџак тврди да се на наредној сједница Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ, 18. и 19. новембра, неће гласати о затварању ОХР.


"Дискутоваће се о томе колико је напретка остварено у достизању пет циљева и два услова за коначну одлуку о томе да ли је БиХ довољно зрела да се ОХР трансформише у канцеларију специјалног представника ЕУ /ЕУСР/", рекао је Оџак и додао да и он, као и остали чланови ПИК-а, жели да се то деси.

Он је додао да би то био велики корак напријед и да ће се то десити када ПИК оцијени да је БиХ заиста довољно зрела да се ОХР трансформише у ЕУСР.

Оџак је најавио да амбасадори ПИК-а припремају писмени одговор на писмо Сабора Исламске заједнице БиХ у којем је упућен оштар протест свим амбасадама због шема израђених у ОХР-у, у којима се бошњачке политичке и вјерске вође повезују са криминалном и тероризмом.

Коментаришући дио обраћања турског министра иностраних послова Ахмета Давутолуа, приликом посјете БиХ, којег су медији оптужили да је најавио повратак османског царства, Оџак је рекао да је министар погрешно интерпретиран.

"Осјећамо да је ова земља дио нас и да је наша земља дио вас. Сарајево је наше као што је Истанбул ваш. Ту нема ништа што би се требало погрешно интерпретирати. Исто је урадио /Давутоглу/ и у Ираку, па нисмо имали негативне реакције", рекао је Оџак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog