Društvo

БиХ најкорумпиранија земља у региону

САРАЈЕВО - БиХ је најкорумпиранија земља у региону и на љествици Индекса перцепције корупције /ЦПИ/ заједно са Доминиканском Републиком, Јамајком, Мадагаскаром, Сенегалом, Тонгом и Замбијом дијели 99. до 105. мјеста у конкуренцији 180 земаља, подаци су које је данас у Сарајеву објавио Транспаренси интернешнел БиХ.


Истичући да је ово најгора позиција БиХ до сада, предсједавајући Одбора директора Транспаренси интернешнела БиХ Емир Ђикић је навео да је индекс за годину дана опао за 0,2 поена и да сада износи 3,0.

"Од европских земаља иза БиХ су само Бјелорусија, Украјина и Русија", додао је Ђикић.

Извршни директор Транспаренси интернешнел БиХ Срђан Благовчанин оцијенио је да подаци о корупцији говоре да домаће институције власти нису испуниле задатке из Мапе пута за либерализацију визног режима, који укључују доношење антикорупционих закона и стратегије, те формирање агенције за борбу против корупције.

"Србија, Црна Гора и Македонија проводе антикорупционе реформе, а резултат тога је скора либерализација визног режима за њихове грађане", истакао је Благовчанин.

Наводећи да је закон о формирању антикорупционог тијела у БиХ у парламентарној процедури, Благовчанин је назвао "смијешним" амандмане који се улажу на овај закон, а који, како сматра, за циљ имају одуговлачење доношења закона.

Благовчанин је изразио забринутост због, како је рекао, корупције на највишим нивоима власти у БиХ.

У Транспаренси интернешнелу су незадовољни поступањем правосуђа у случајевима корупције, јер су, према њиховим подацима, у више од двије трећине пресуда за злоупотребу службеног положаја, односно корупцију, судови у БиХ изрекли условне пресуде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog