Društvo

Шкрбић: Дијелићемо судбину земаља у региону

МИЛИЋИ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изјавио је данас да ће БиХ и РС сигурно дијелити судбину земаља у региону, гдје је већ регистровано више смртних случајева од посљедица новог грипа.


Коментаришући први смртни случај у БиХ узрокован вирусом Х1Н1, министар Шкрбић је рекао да је тако нешто и било очекивано с обзиром да је број обољелих значајно премашио цифру од 100.

Он је данас у Милићима рекао да је Свјетска здравствена организација упозоравала да ће у одређеном проценту сигурно бити смртних исхода, што се и догађа јер је нови грип непредвидив.

"Ми чинимо максималне напоре да одговоримо адекватним корацима и јуче смо разговарали са добављачима лијекова да видимо када ћемо бити у могућности да добијемо одређене количине вакцина. Добили смо увјеравања да ће то бити у јануару", навео је Шкрбић.

Он је најаво да ће се сутра састати са министром здравства Федерације БиХ Сафетом Омеровићем, министром цивилних послова БиХ Средојем Новићем и шефом Одсјека за здравство дистрикта Брчко.

"Желимо да се у овој ванредној ситуацији договоримо о будућим корацима, јер је чињеница да морамо да дјелујемо синхронизовано", рекао је министар Шкрбић.

У Клиничком центру у Мостару јуче је преминуо четрдесетогодишњи мушкарац од вируса Х1Н1 и он је прва жртва новог грипа у БиХ.

Он је боловао од упале плућа, а у петак је у веома лошем стању примљен на Одјељење интензивне његе у Мостару.

У БиХ је до сада од новог грипа обољело више од 150 људи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog