Društvo

БиХ: ''Штела'' као заједничко добро

САРАЈЕВО - У БиХ око 95 одсто грађана сматра да је "штела" увијек или понекад од користи у приступу основним социјалним услугама, рекао је данас у Сарајеву Антони Хет, социолог на Оксфордском универзитету.


Он је истакао на презентацији Извјештаја о хуманом развоју за БиХ /НХДР/ - Друштвени капитал: "Везе међу нама" да су скоро сви испитаници изјавили да је посједовање "штеле" корисно у образовању, запошљавању и здравственој заштити.

Према његовим ријечима, 85,7 одсто анкетираних грађана у БиХ сматра личне везе јединим начином да се добије посао, те да већина људи користи породичне везе у тражењу посла.

"Не само да `штела` производи неједнакост, већ и у значајној мјери обесхрабрује појединце", истакао је Хет, који је и вођа истраживања које је провео Развојни програм УН /УНДП/ у БиХ.

Он је нагласио да су у овом извјештају може видјети да је БиХ друштво у којем доминирају снажне породичне везе, те да свега 10 одсто грађана сматра да се већини људи може вјеровати.

Говорећи о инклузивном друштвеном капиталу, Хет је рекао да се он ствара у отвореним друштвеним мрежама које без ограничења стимулишу нова чланства, те да се разноликост , која је резултат таквих мрежа, треба разматрати у односу на пол, расу, етничку припадност, класу и доба.

"Ексклузивни друштвени капитал ствара се у затвореним мрежама, гдје приступ мрежи захтијева скупе активности лица која нису чланови или је искључиво заснован на нестеченим друштвеним обиљежјима као што су раса, друштвена класа, што отежава пријем нових чланова", истакао је Хет.

Према његовим ријечима, бити "друштвено неумрежено лице" значи не бити у могућности ослањати се на властите друштвене везе и мреже у временима када вам је потребна помоћ, те да недостатак друштвених веза може представљати фактор ризика за сиромаштво, незапосленост, лоше здравље.

Он сматра да су у БиХ расељена лица, мањински повратници, старији, жене које живе у руралним подручјима, те лица с нижим степеном образовања неке од група, чији припадници имају највеће изгледе да буду друштвено неумрежене.

Савјетник за спољну политику предсједавајућег Предсједништва БиХ (Жељко Комшић) Давор Вулетић рекао је на презентацији Извјештаја о хуманом развоју БиХ да се везе међу људима у БиХ, односно друштвени капитал често заборавља.

Према његовим ријечима, друштвени капитал представља вриједност друштвених мрежа и одсликава се на односе међу људима који су потребни БиХ и њихова даља изградња је неопходна.

"Без друштвених мрежа, без добрих међуљудских односа, без укључености грађана у друштвене иницијативе, нема ни онога што се зове успјешно цивилно друштво, нема демократије, а без ње нема ни једног политичког система који се зове плурална парламентарна демократија", рекао је Вулетић.

Данашњој презентацији Извјештаја о хуманом развоју за БиХ присуствовали су помоћник резидентног представника за програм УНДП-е Армин Сирчо, те Дино Абазовић, социолог на сарајевском Факултету политичких наука.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog