Društvo

Aлкохолизам као друштвено-социјални проблем у РС

ДОБОЈ - Алкохол у Републици Српској комзумира око 90 одсто мушког и око 65 одсто женског становништва, а посебно забрињава чињеница да га конзумира око 50 одсто младих, показују истраживања Института за заштиту здравља РС.


Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Милан Латиновић изјавио је данас у Добоју да су млади прва опијања имали већ у 12 години.

"Због овога се може рећи да алкохолизам у РС постаје друштвено-социјални проблем", рекао је Латиновић на почетку дводневне едукативне радионице тимова Центра за ментално здравље и породичне медицине Дома здравља у Добоју.

Тема едукативне радионице, на којој су предавачи професори болнице у Женеви, јесте смањење употребе алкохола и посљедица његовог штетног конзумирања, као и унапређење знања здравствених радника о питањима употребе алкохола.

"Алкохол има штетне посљедице, не само на органско, већ и на ментално здравље, као и на психо-социјални и економски статус становништва", објаснио је Латиновић.

Он је нагласио да ће на дводневној едукативној радионици бити изабран стручни тим за израду одговарајућег приручника, који би био кориштен за едукацију здравствених радника, како би код пацијената препознали употребу алкохола, и помогли им у одвикавању.

"Пројекат ће бити завршен крајем наредне године, током које ће бити добијен један број едукованих здравствених радника, који ће своја знања преносити на друге тимове породичне медицине у РС", навео је Латиновић.

Он је додао да пројекат едукације здравствених радника о унапређењу активности на превенцији и смањењу посљедица опасног и штетног конзумирања алкохола подржава Министарство здравља и социјалне заштите РС у сарадњи са добојским Домом здравља и уз финансијску помоћ швајцарске Владе.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog