Politika

Биће понуђен нови документ са уставним промјенама

ПРАГ - Уочи данашњег засједања Савјета за провођење мира у БиХ, представници САД и ЕУ понудили су у босанскохерцеговачким политичарима нови приједлог уставних промјена, преноси радио "Слободна Европа".


Датум 18. новембар првобитно је био означен као дан до којег је требало постићи неки договор, али се и даље разматрају понуде међународних представника домаћим политичарима.

Договор, па ни напредак у оквиру тзв. бутмирског процеса није постигнут, а у БиХ дошао је нови документ са приједлогом уставних промјена о којем се мало зна. Тек толико да је сличан оном понуђеном 9. октобра у Бутмиру, на који су имали замјерке шефови свих седам политичких партија у БиХ, наводи исти извор.

Раније понуђени пакет уставних промјена у БиХ састоји се из четири дијела. Први се односи на усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима, други на поједностваљивање система одлучивања како би држава БиХ била једина адреса у преговорима са ЕУ.

Трећи дио односи се на надлежности које су већ пренесене са ентитета на ниво државе, али које нису формално унесене у Устав. И на крају, према бутмирском приједлогу, остаје систем ентитетског гласања - на чему инсистирају представници РС, подсјећа "Слободна Европа".

Након првог круга разговора о понуђеном бутмирском пакету, све странке које су учествовале у преговорима до 18. новембра, односно засједања Савјета за провођење мира, требале су доставити своје приједлоге како би се понуђени документ поправио.

"У међувремену, међународни званичници настављају да посредују међу домаћим политичарима око пакета реформи како би се окончао политички ћорсокак у БиХ", каже амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш.

Према његовим ријечима, иако понуђени пакет промјена није савршен, уставне промјене су свеобухватне и уравнотажене. "Уколико овај пакет буде усвојен, он ће БиХ поставити чврсто на пут ка прикључењу Европској унији и НАТО савезу", додао је Инглиш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog