Politika

Лагумџија: Добар је ''бутмир'', како год да се заврши

САРАЈЕВО - Лидер Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија изјавио је данас да је представницима Управног одбора Савјета за провођење мира изнио став да је бутмирски процес добар, без обзира како се заврши.


Лагумџија је истакао да је добро што је бутмирски процес зауставио запаљиву реторику и навео да би било добро за БиХ да се у наредних петнаестак дана може направити помак на бутмирском пакету у смислу јачања функционалне државе.

Он је истакао да је важно да се у бутмирском пакету прецизирају ставови, јер БиХ треба јасан и прецизан договор који ће проћи у парламенту.

Ако не дође до договора за петнаестак дана, СДП БиХ сматра да треба направити брзу трансформацију ОХР-а који ће ојачати свој европски капацитет да буде нека врста канцеларије специјалног представника ЕУ, те направити малу јединицу чувара Дејтонског мировног споразума у капацитету ОХР-а која се неће бавити дневном политиком већ имати задатак да заустави било какво нарушавање Дејтона, истакао је Лагумџија.

Он је нагласио да та мала јединица чувара мировног споразума треба да има силу иза себе да би могла да реагује.

Лагумџија је оцијенио да постоји покушај да се дио бутмирског договора издвоји и направи нека врста пруда плус, те истакао да таква врста договора није могућа и да вјерује да се то неће моћи направити.

Он је указао да је пред представницима Управног одбора Савјета за провођење мира инсистирао да се подржи БиХ у борби против корупције, те позвао да антикорупциони тим ОХР-а коначно изађе у јавност са резултатима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog