Svijet

Mинхен: Почело суђење њемачким ''шпијунима љубавницима''

ЛОНДОН - Пред судом у Минехену почело је суђење које је задало тежак ударац ионако пољуљаној њемачкој шпијунској мрежи на Косову и довело у неугодну ситуацију цијелу обавјештајну службу те земље (БНД), пише британски дневник "Тајмс".


На оптуженичкој клупи је Антон К., који је 2005. године био војни аташе у њемачкој Амбасади у Скопљу, са задатком да прати безбједносне прилике на сусједном Косову и да истражује везе између политичара и организованог криминала.

Лист пише да је Антон К. убрзо ступио у љубавне односе са својим преводиоцем, македонским Албанцем Муратом А.

Љубавну аферу открила је Антонова супруга, након чега су обојица ухапшена, а сада им се у Минхену суди за одавање државних тајни, због чега је мрежа од 19 агената проваљена и затворена.

"Тајмс" подсјећа да њемачка обавјештајна служба одавно има проблема на Косову.

Деведесетих година прошлог вијека пратила је токове новца између косовских бизнисмена у Њемачкој и ОВК и закључила да је оружје за ту паравојну формацију набављано новцем од трговине дрогом.

То се није допало лидерима ОВК, који су послије бомбардовања дошли на власт, посебно Хашиму Тачију, који је био предмет истраге.

"Три агента БНД су 2007. године намамљени у замку и ухапшени под оптужбом да су подметнули бомбу испред зграде Европске мисије у Приштини. Иако су касније ослобођени, њихова имена и фотографије објављени су у медијима, чиме је уништена цијела мрежа локалних доушника," наводи "Тајмс."

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog