Republika Srpska

OEЦД: Азијска економија носилац опоравка

ТОКИО - Кина, остале земље Азије и САД подстичу излазак свјетске економије из кризе, али се опоравак дешава умјереним темпом, објавила је данас Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).


Азијска економија за сада је носилац опоравка, а САД се налазе у средини неочекиваног скока, који ће довести до пораста друштвеног производа за 2,5 одсто, у поређењу са прошлогодишњим падом усљед рецесије за 2,5 одсто.

Велике економске силе сада су у дилеми како да ријеше проблем великог јавног дуга и гашења програма за опоравак привреде.

"Велики изазов је у томе да се пређе са политике опоравка на самоодржив развој, а процес транзиције компликују многобројни ризици", упозорио је генерални скеретар ОЕЦД Ангел Гурија на конференцији за новинаре у Токију.

Он је указао на могућност смањења потрошње усљед високе стопе незапослености и понављања глобалне финансијске неравнотеже, што би утицало на нестабилност на тржишту валутама.

Процјена ОЕЦД слаже се са коментарима америчког предсједника Барака Обаме које је изрекао током азијске турнеје. Он је указао на потребу да се подржи економски опоравак, али и да се обузда раст јавног дуга.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog