Svijet

Први предсједник ЕУ долази из Белгије

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ изабрали су вечерас белгијског премијера Хермана ван Ромпуја за првог предсједника ЕУ, саопштио је шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо.


Лидери Уније су истовремено на самиту у Бриселу изабрали Британку Кетрин Ештон за шефа спољне политике ЕУ. Она тренутно обавља функцију комесара ЕУ за трговину.

Ван Ромпуј и Ештон преузеће своје функције 1. јануара 2010. године. Функције предсједника и шефа спољене политике ЕУ установљене су Лисабонским уговором и требало би да појачају утицај европског блока на свјетској сцени.

Лидери Уније покушали су да нађу политичку равнотежу и задовоље истовремено државе чланице и Европски парламент, који треба да одобри именовање Ештонове.

Аналитичари указују на чињеницу да Ван Ромпуј и Ештон имају мало искуства у области спољне политике.

Претходно је британска Влада објавила да је одустала од кандидатуре бившег премијера Тонија Блера за функцију предсједника ЕУ.

За избор Ван Ромпуја пресудна је била подршка Француске и Њемачке. Он ужива углед политичара способног да гради коалиције од када је у лингвистички подијељеној Белгији преузео руковођење Владом и извео земљу из кризе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog