Svijet

ЦИА испитивала осумњичене у литванској школи за јахање

ВАШИНГТОН - Школа за јахање у Литванији именована је као једно од локација које је америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) користила за испитивање осумњичених у рату против тероризма.


Амерички телевизијски канал "Еј-Би-Си" јавио је да је претходно непознат затвор ЦИА био у школи за јахање и кафеу недалеко од литванске пријестонице Виљнус и да је ту држано до осам осумњичених припадника Ал каиде до краја 2005. године.

Телевизијски извјештај позива се на неименоване литванске званичнике и бивше америчке тајне агенте који су повезани са "црном локацијом" или су обавјештени о њеном постојању.

Званичници наводе да је затвор био један од осам сличних локација које су употријебљене широм свијета за смјештај осумњичених припадника Ал каиде.

Екипа америчке телевизијске станице видјела је дневнике пилота летјелица употријебљених у тајним летовима у којима се наводе детаљи о транспорту ка и из тајних затвора у Литванији, Авганистану, Мароку, Пољској, Румунији, Тајланду и заливу Гвантанамо на Куби.

Према ријечима једног од званичника, лажни летачки планови предати су европским ваздухопловним властима.

У Литванији је пилотима говорено да предају летачке планове у којима су описане дестинације у сусједним земљама.

"Осим Литваније, Финска и Пољска су најчешће употријебљене", рекао је један од бивших званичника ЦИЕ, додајући да се Литванија сагласила да обезбиједи тајни затвор, а да притом ништа заузврат није тражено од САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog