Republika Srpska

Динкић: Очекујемо двије милијарде долара инвестиција у Србију oве године

БЕОГРАД - Министар економије Србије Млађан Динкић рекао је да је у посљедње вријеме појачано интересовање западних инвеститора за преношење дијела производње у Србију и додао да се очекује да ове године директне стране инвестиције у ову земљу достигну двије милијарде долара.


"То није довољно, али је релативно задовољавајуће у условима кризе", рекао је Динкић на представљању најновије "Бијеле књиге" Савјета страних инвеститора.

Он је додао да су инвеститори из земаља ЕУ из области аутомобила, ауто-дијелова, текстила и хране, заинтересовани за преношење дијела производње у Србију због нижих трошкова производње.

"Ако Србија задржи стабилну пореску и макроекономску политику имаћемо изгледа да привучемо више таквих фирми", рекао је Динкић.

Михајло Црнобрња, уредник "Бијеле књиге", рекао је да су у књизи обрађене 24 области, од инфраструктуре и енергетике до пореског система и заштите потрошача и да су у њој инвеститори Влади упутили укупно 215 приједлога.

Највећи број приједлога односи се на радну снагу и људске ресурсе, а као примјере општих препорука, Црнобрња је навео стимулисање развоја примјењене науке одговарајућом финансијском подршком, наставак мјера које стимулишу отварање радних мјеста и усвајање националне стратегије о интелектуалној својини.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog