Republika Srpska

Нокиа укида 330 радних мјеста у сектору истраживања и развоја

ХЕЛСИНКИ - Финска компанија "Нокиа", број један у свијету мобилне телефоније најавила је данас да ће укинути 330 радних мјеста у сектору за истраживање и развој у Финској и Данској, који нису у складу са плановима за нове производе.


"Очекује се да ће се планирана промена односити на 230 запослених у компанији "Нокиа" у финском граду Оулу и на око 100 запослених у компанији у Копенхагену", наводи се у саопштењу компаније.

Компанија наводи да тренутно има укупно око 17.000 запослених у центру за истраживање и развој широм свијета, од којих је више од 2.000 у Оулу, а више од 1.000 у данском главном граду.

Укидање 330 радних мјеста представља око два одсто од укупног броја запослених у компанији "Нокиа".

Гигант мобилне телефоније покренуо је прошлог јануара програм за смањење трошкова, након што је пала зарада јер је смањена потражња за куповину телефона услед глобалне финансијске кризе.

Овим програмом планирано је да се годишње уштеди више од 700 милиона евра (милијарду долара).

Претходно је компанија "Нокиа" најавила да ће од јануара укинути око 3.700 радних мјеста, укључујући и око 1.300 добровољних прекида радног односа.

Прошлог мјесеца "Нокиа" је објавила да је у црвеном, када је пријављено три четвртине нето губитка од 559 милиона евра, усред растуће конкуренције на тржишту "паметних телефона" /smartphone/ и проблема са здруженом финско- њемачком компанијом "Нокиа сименс нетворкс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog