Društvo

AНУРС примљена у Вијеће за науку Европе

ПОДГОРИЦА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас да је Академија наука и умјетности РС примљена у Вијеће за науку Европе, чиме је научницима из Српске пружена прилика да се ангажују на међународним пројектима.


Кузмановић је након учешћа на научном скупу "Вриједности 21. вијека", који се одржава у Подгорици, рекао Срни да се у РС и БиХ врше све припреме за прикључење ЕУ, оцијенивши да је до сада у фокусу била "политика и висока политика, дјелимично економија, док је је велико подручје науке, образовања и културе прилично било запостављено".

"Међутим, услови су за ЕУ да и културно и научно подручје напредују", истакао је Кузмановић, који је и предсједник Академије наука и умјетности РС.

Предсједник Кузмановић је објаснио да је циљ његовог доласка у Подгорицу да се да на знање да у РС има и научни и културни капацитет који равноправно може да учествује у европским процесима.

"Друго, желимо да покажемо да Академија РС спада у ред институција које су постале чланице европских асоцијација Академија наука. Важно је истаћи да је Академија РС, како смо данас сазнали, примљена у Вијеће за науку Европе, а то значи да нам је отворен пут фондовима и да се наши научници могу ангажовати у међународним пројектима", рекао је Кузмановић.

Он је навео да је за вриједности 21. вијека одабрао културу, науку, економију и право, јер су "све значајне вриједности, осим права човјека, које је изнад свих њих" и додао да је научни скуп у Подгорици дао значајне резултате.

На маргинама овог скупа предсједник Кузмановић се синоћ састао са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем, а данас са представницима Европске академије наука, и Краљевске академије наука Шпаније и Словачке.

Дводневни научни скуп "Вриједности 21. вијека", који се је јуче почео, одржава се под покровитељством црногорског премијера Мила Ђукановића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog