Društvo

Бања Лука: Обиљежен дан уласка Српске војске 1918. године

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, обиљежен дан уласка Српске војске у овај град новембра 1918. године.


Обиљежавање је почело јутрос у цркви Свете Тројице служењем парастоса несталим и погинулим српским борцима Првог свјетског рата.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних догађања 1912.- 1918. у Републици Српској Владимир Шеварика рекао је да је 20. вијек послије Косовске битке био вијек највећег страдања, прогона и погрома српског народа на овим просторима.

"Само у балканским ратовима, Првом и Другом свјетском и протеклом отаџбинском рату животе је изгубило три милиона Срба", истакао је Шеварика обраћајући се окупљенима.

Шеварика је истакао да су пуцњи Гаврила Принципа у Франца Фердинанда 1914. године у Сарајеву били "пуцњи у ропство, тиранију и невиђени терор који је тадашња аустроугарска власт у БиХ чинила над српским народом".

Након парастоса, цвијеће на спомен-обиљежје жртвама "велеиздајничког процеса", на гробљу Свети Пантелија у Бањој Луци положиле су делегације Удружења потомака и поштовалаца ратних догађања 1912 - 1918. у РС, Владе РС, изасланик предсједника РС, делегација Народне скупштине РС, те Вијећа народа РС.

Вијенце и цвијеће положили су и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић, делегације Борачке организације РС, Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС, Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ, Савеза логораша РС и Равногорског покрета отаџбине Српске.

Након полагања цвијећа организован је дефиле кроз центар Бање Луке младића у униформама српске војске из Првог свјетског рата и дјевојака у народној ношњи.

Српска војска је 21. новембра 1918. године ушла у Бању Луку и тиме је означен крај аустроугарске окупације у БиХ, а због значаја тог датума Влада РС га је уврстила у 18 догађаја који се обиљежавају у оквиру овог одбора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog