Društvo

Сански Мост: Нови детаљи о подметању бомбе у Парохијском дому

ПРИЈЕДОР - Експлозивна направа постављена испод улазних врата Парохијског дома у Санском Мосту активирана је отварањем врата са унутрашње стране, утврђено је увиђајем који су обавили истражни органи Унско-санског кантона.


Кантонални тужилац Пане Гаврић рекао је новинарима да су на лицу мјеста пронађени осигурач и жица, те да је, навјероватније, ријеч о бомби.

Гаврић није изнио друге информације о експлозивној направи чије је смртоносно дејство јутрос око 7.00 часова пуком срећом избјегао протонамјесник Слободан Вишекруна, старјешина храма Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, поред којег се налази Парохијски дом.

''Сјетио сам се да ми је остао кључ ове наше цркве у граду. Направио сам два корака од врата ништа не сумњајући. Одједном се зачуо огроман прасак који ме је шокирао и требало ми је времена да дођем себи'', рекао је Вишекруна.

У тренутку експлозије у кући су се налазили и његова супруга и троје малољетне дјеце. На срећу нико није повријеђен.

Портпарол Управе полиције Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Але Шиљдедић потврдио је Срни да је око 7.00 часова Полицијска станица у Санском Мосту запримила пријаву и након изласка на лице мјесте, у Кључку улицу, потврдила наводе да је испред улазних врата куће у којој је настањен тридесетогодишњи вјерски службеник православне цркве у Санском Мосту експлодирала непозната направа.

''Након овог догађаја свештеник се обратио за помоћ у Дом здравља у Санском Мосту и према нашим сазнањима није задобио тјелесне повреде, а није било ни других повријеђених лица'', нагласио је Шиљдедић.

Бомбашки напад на свештеника Српске православне цркве у Санском Мосту осудили су локални функционери, као и епископ бихаћко-петровачки Хризостом који су јутрос обишли свештеника.

Драго Праштало, предсједавајући Општинског вијећа Санског Моста, рекао је да ће тражити од надлежних институција темељну истрага, те да приведу и казне починиоци овог недјела.

Начелник општине Сански Мост Сањин Халимовић изјавио је да осуђује било какву врсту насиља, истичући да оно нема никакво оправдање.

Халимовић је изразио и жаљење што се ово десила у вријеме када православни вјерници тугују због смрти патријарха Павла, те очекивања да ће органи безбједности открити и казнити починиоце.

Општина Сански Мост покриће материјалне трошкове санирања штете на парохијском дому.

Удружење расељених Сањана ''Санска огњишта'' оштро је осудило овај чин који сматрају атаком на Србе повратнике и српску православну цркву и од надлежних траже да хитно открију и казне починиоце.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog