Politika

Уставни суд БиХ: Придјев "босански" припада свим народима

Уставни суд БиХ одбио је као неоснован захтјев тзв. "Клуба Бошњака" у Вијећу народа Републике Српске за доношење привремене мјере којом би овај суд обуставио примјену члана 52. став 2. Пословника Уставног суда РС "до коначне одлуке о уставности тог акта".


Чланом 52. став 2. Пословника Уставног суда РС регулише се питање одлучивања у меритуму (двотрећинском већином). У саопштењу из Уставног суда БиХ, наводи се да ће расправа у овом предмету, у осталом дијелу, бити настављена на наредној пленарној сједници, која ће бити одржана 29. и 30. јануара наредне године.

Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС поднио је апелацију Уставном суду БиХ, којом је тражио побијање одлуке Уставног суда РС од 8. јула којом је утврђено да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у вези са Законом о територијалној организацији РС.

Предсједник Уставног суда БиХ, Мирко Зовко, рекао је новинарима након сједнице 8. јула да је у овом предмету било питање да ли је чланом 5 повријеђен витални интерес, јер је у њему изостављен придјев "босански" испред назива општина Брод и Костајница.

"Придјев "босански" потиче од назива БиХ, која је заједничка држава три конститутивна народа као и осталих грађана, те да је несумњиво да се подједнако односи на све грађане"

Зовко је ову одлуку Уставног суда РС, између осталог, образложило и чињеницом да "придјев "босански" потиче од назива БиХ, која је заједничка држава три конститутивна народа као и осталих грађана, те да је несумњиво да се подједнако односи на све грађане и да се не може сматрати да припада искључиво бошњачком народу".

Предсједник "Клуба Бошњака" у Вијећу народа РС Един Рамић раније је, образлажући подношење апелације, рекао да предлаже да Уставни суд БиХ укине ову одлуку Уставног суда РС и да сам одлучи о предмету, те да приликом одлучивања о апелацији изврши увид у записник о гласању и утврди резултате гласања и начин одлучивања Уставног суда РС.

''"Клуб Бошњака" предлаже привремену мјеру суспензије Пословника о раду Уставног суда РС, а тражиће и оцјену уставности Пословника о раду Уставног суда РС, имајућу у виду трајање апелационог поступка'', нагласио је Рамић.

Уставни суд РС је 2. септембра једногласно одбио да расправља о овом захтјеву

Захтјев за измјену Пословника о раду Уставног суда РС, "Клуб Бошњака" у Вијећу народа РС поднио је Уставном суду РС 16. јула, након што је два дана раније обуставио рад у Вијећу народа РС тврдећи да Пословник није у складу са Уставом РС. Уставни суд РС је 2. септембра једногласно одбио да расправља о овом захтјеву. Делегати "Клуба Бошњака" сматрају да Пословник није у складу са Уставом РС, када је ријеч о начину гласања за одређене предмете из сфере виталног интереса и да је због постојећег Пословника омогућено прегласавање бошњачких представника.

"Клуб Бошњака" у Вијећу народа РС сматра да је то разлог што је Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда, донијело одлуку према којој је уставан Закон о територијалној организацији РС, којим је из назива општина Брод и Костајница избрисан придјев "босански".

Илустрације ради, у Хрватској нити постоји механизам, нити се водила полемика око измјене имена града који је у СФРЈ био преко пута Босанске Костајнице, а звао се само Костајница. Он се данас зове Хрватска Костајница, али никаква помпа није дизана у медијима сусједне земље, као ни у случају преименовања вишевјековног топонима "Банија", у данас у Републици Хрватској званични "Бановина".

О одузимању дијела територије РС у општини Костајница, и припајање Хрватској уз сагласност Предсједништва БиХ, раније се, а данас поготово, није расправљало у уставним судовима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog