Republika Srpska

Путин: 17 милијарди долара зајмова за руске компаније

МОСКВА - Руске компаније моћи ће да добију зајмове уз гаранције државе у износу од 17 милијарди долара 2010. године, изјавио је руски премијер Владимир Путин.


Обраћајући се делагатима конгреса странке Јединствена Русија у Санкт Петербургу, Путин је рекао да су се до сада државне гаранције показале недовољним да омогуће компанијама да узму кредит усљед глобалне рецесије.

Путин је позвао на оштре мјере за обуздавање инфлације, која је прошле године достигла 13,3 одсто.

"Чак је и 10 или девет одсто превише и недопустиво високо, према томе наставићемо са снажним анти-инфлацијским курсом", истакао је Путин.

Руски премијер позвао је на програме модернизације и већу одговорност у бизнису како би се смањила зависност привреде од сировина.

"Вријеме да се почне пословати другачије. Нажалост већина је навикла да послује по једноставним, крутим правилима - извуци и посљедњу кап од дотрајале опреме и задужи се са надом да ће држава обезбједити раме за ослонац у посљедњем минуту и извући их из рупе", каже Путин.

Он је нагласио да се модерна економија не може базирати на оваквој психологији краткорочних опортуниста.

"Да бисмо кренули напријед морам да очистимо привреду од безнадежних, застарјелих индустрија које семо расипају новац и да подржимо и гајимо истински конкурентну срж реалне економије. Ако желимо да живимо од профита модерне економије а не да преживљавамо од изнамљивања сировина немамо другу опцију", рекао је Путин.

Он је навео да су кључни фактори будућег развоја домаћи извори, оптимализација индустријске опреме, побољшање продуктивности рада и стварање ефикаснијих структура зпослења.

Путин је нагласио да су стотине руских компанија показале за посљедњих годину дана да су способне за развој и у вријеме кризе.

Он је додао да се морају појачати мјере подршке за спас аутомобилске индустрије која је доживјела пад учинка за више од 60 одсто ове године.

Руски премијер апеловао је на велике компаније са државним удјелом да покрену програме за елиминацију корупције.

"Инфраструктурни монополи и велике компаније са држвним акцијама обавезне су да усвоје интерне програме ради постИзања глобалних стандарда ефикасности и транспарентности и елиминације корупције", рекао је Путин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog