Svijet

Састанак католичког и англиканског поглавара

ВАТИКАН - Папа Бенедикт Шеснаести и поглавар Англиканске цркве надбискуп од Кентерберија Роуан Вилијамс истакли су током јучерашњег сусрета у Ватикану да ће се залагати за што ближе односе католика и англиканаца.


Ватикан је саопштио да су разговори били срдачни и фокусирани на даљи развој односа између Католичке и Англиканске цркве.

Надбискуп Вилијамс оцијенио је да је "екуменска чаша напола пуна", те да на теолошком нивоу између англиканаца и католика и нема превеликих разлика.

Камен спотицања у приближавању Католичке и Англикансе цркве су питања папинског примата, свештеничког заређења жена, те односа између мјесне и универзалне цркве у процесу доношења одлука.

Данашњи сусрет црквених поглавара услиједио је само двије недјеље након што је Ватикан открио "апостолски устав" који олакшава пут англиканцима који желе да се придруже Католичкој цркви.

Надбискуп Вилијамс је рекао да је о томе сазнао тек касније и изразио забринутост због начина на који је то саопштено у јавности.

"Сасвим је јасно да су се многи англиканци, укључујући и мене, осјетили веома чудно у том тренутку", рекао је Вилијамс након састанка.

Он је додао да медији потпуно погрешно представљају цијели процес, јер "отварање" Римокатоличке цркве за англиканце описују као "напад у зору на англиканску заједницу".

Британска штампа описује посјету надбискупа Вилијамса Ватикану као обрачун двије цркве, иако је она уговорена много прије избијања ове контроверзе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog