Politika

Хрвати су најслабија карика у БиХ

БАЊА ЛУКА - Амбасадор Хрватске у БиХ Тончи Станичић изјавио је да су Хрвати у БиХ угрожени и да разједињеност међу њима отежава остварење њиховог основног циља - једнакоправности.


"Угроженост Хрвата нема никакве везе с хрватским политичарима. Можда би некоме одговарала теза да Хрвати сами себе угрожавају, али то ипак није случај. Било би јако добро да то схвате и политичари у БиХ и представници такозване међународне заједнице", рекао је Станичић за сутрашњи број "Независних новина".

Он је истакао да се разједињеност Хрвата у најкраћем року мора превладати када је ријеч о стратешким интересима хрватског народа у БиХ, а то су стварна конститутивност и једнакоправност.

"Ако БиХ замислимо као ланац, Хрвати су његова најслабија карика. Без Хрвата нема ни БиХ. Нема је онакве каква је постојала вијековима, као друштвена заједница три равноправна народа. Закључак који из овога произлази је врло једноставан, БиХ се прво треба бранити на Хрватима и њиховом положају", сматра амбасадор Хрватске у БиХ.

Он је оцијенио да је БиХ до сада требало да добије либерализацију визног режима и да је велика грешка што се уопште и помислило да се ово питање доводи у везу са уставним промјенама или неким другим условима.

Станичић сматра да је тренутна политичка ситуација у БиХ веома забрињавајућа и да би заостатак на путу ка евроатлантским интеграцијама могао имати изузетно тешке посљедице у будућности.

Он је истакао да "БиХ мора да задржати прикључак са регионом, јер ће иначе изолација продубити политичку и економску кризу и потпуно онемогућити било какав напредак".

Оцјенивши да су односи на унутрашњој политичкој сцени у БиХ врло лоши и да се и даље погоршавају, хрватски амбасадор је рекао да без компромиса нема рјешења.

"До компромиса је могуће доћи само ако свако да свој допринос. Ако је евроинтеграцијски процес заиста циљ свих, а сви се декларативно за то залажу, онда ће до компромиса лако доћи. Веома је важно схватити да је и унутрашње проблеме у БиХ лако ријешити ако се евроинтеграције искрено прихвате као национални приоритет БиХ, свих народа и мањина. Претходни услов за све то је остварење принципа конститутивности и равноправности три народа, у пракси", рекао је Станичић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog