Republika Srpska

Шпански сељаци траже интервенције Владе

МАДРИД - Хиљаде шпанских фармера окупило се данас у центру Мадрида захтјевајући да Влада донесе мјере како би се зауставио пад цијена пољопривредних производа који их присиљава да промјене занимање.


Три водећа синдиката фармера кажу да се 100 000 чланова придружило протестима због којих је полиција морала да измјени саобраћајне трасе кроз центар града.

Демонстранти су се кретали од историјског центра града до зграде Министарства пољопривреде.

Ихинијо Муган превалио је пут дуг 600 километара од своје мљекарске фарме у сјеверозападном региону Галиције јер каже да не може да приушти да продаје млијеко за 0,27 евра по литру када му за производњу треба 0,34 евра.

"Дошли смо овдје да захтјевамо јаснију и конкретнију подршку владе фармерима јер се суочавамо са злоупотребом од стране агро-индустрије и малопродајних ланаца који нас остављају без икакве марже", каже он.

Муган тврди да су фармери у губитку посљедњих осам или девет мјесеци и да ће ускоро сасвим престати производњу уколико се то настави.

"Фармери су се јако задужили, има много проблема са кредитима, а фарме су потпуно непрофитабилне", рекао је Муган.

Фармерски синдикати кажу да су према званичним подацима фармери претрпјели пад реалних прихода од 26 одсто у периоду између 2003. и 2008. године, док су трошкови порасли за 34 одсто што је само повећало за 124 000 број људи који прима социјалну помоћ у Шпанији.

Синдикати кажу да је пад цијена пољопривредних производа за протеклу годину дана натјерао произвођаче жита, млијечних производа, маслиновог уља, вина и меса да "уђу у црвено".

Они упозоравају да би Шпанија могла на крају да увози производе као што су маслиново уље, главни трговински и прехрамбени артикал на Средоземљу већ хиљадама година. Шпанија је највећи свјетски произвођач маслиновог уља.

Између осталих мјера синдикати траже загарантоване минималне цијене како би покрили трошкове производње, и повољније цијене вјештачких ђубрива, горива и пестицида.

Они су апеловали на државу да лобира у ЕУ за сталну подршку фармерима у наредној реформи Заједничке пољопривредне политике /ЦАП/ 2013. године.

Пад цијена пољопривредних производа покренуо је протесте фармера широм Европе ове године, а у центру Париза саобраћај је био потпуно заустављен више од два сата прошлог мјесеца због демонстрација.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog