Svijet

Британска опозиција: Шта ће наша војска у Њемачкој

ЛОНДОН - Британија треба да повуче своју војску из Њемачке како би могла да преузме "експедициону улогу" у оквиру стратешког прегруписања НАТО, рекао је министар одбране из сјенке конзервативац Лајам Фокс.


Фокс је у интервјуу за лист "Дејли телеграф" рекао да није неопходно присуство 25 000 војника на Рајни сада када пријетња некадашњег совјетског режима више не постоји.

Предложено повлачење након више од 60 година од Другог свјетског рата, каже Фокс, треба да буде дио фундаменталне реорганизације НАТО како би ослодобила војнике Аалијансе из Британије и Француске за операције ван Европе.

Можемо и даље да наклапамо о подјели терета или можемо почети да разматрамо шта свака земља може да учини унутар својих политичких, уставних и војних могућности", каже Фокс.

Он је додао да уколико су друге земље спремне да преузму улоге континенталне одбране то оставља могућност Британији и Француској да крену у експедиционе мисије.

Британско Министарство одбране саопштило је да је број војника у Њемачкој значајно смањен због промјене стратешког контекста од краја Другог свјетског рата.

"Не треба одредити датум и планове повлачења из Авганистана јер би то рекло савезницима да ми одустајемо када загусти а нашим непријатељима да су способно да нас савладају", рекао је Фокс.

Према истраживањима јавног мњења очекује се да ће конзервативци побиједити на парламентарним изборима у Великој Британији који морају бити одржани у наредних шест мјесеци.

Британија тренутно има 9 000 војника у Авганистану у склопу НАТО који се боре против талибана. Њемачка има око 4 300 војника, а Француске више од 3 000 војника у Авганистану.

Међутим за разлику од Британије и Француске, Њемачка и неке друге европске државе не дозвољавају својим војницима да се укључе у операције у опасном јужном Авганистану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog