Republika Srpska

Србија: Наредне године замрзнуте пензије и плате у јавном сектору

БЕОГРАД - Министар финансија Србије Диана Драгутиновић изјавила је да ће и у наредној години плате запослених у јавном сектору и пензије бити замрзнуте, те да ће сви помало поднијети терет како би се остварило неопходно смањење јавне потрошње.


Драгутиновићева је нагласила да ће те уштеде чинити два до 2,5 одсто бруто друштвеног производа у периоду од двије године, али да то, ипак, неће бити довољно да се "затвори раскорак између јавних прихода и расхода".

Она је навела да је у циљу смањења ове разлике, влада одличила да смањи јавну потрошњу и да "узме од свих помало".

Драгутиновићева је за "Вечерње новости" рекла да је предвиђено замрзавање плата запослених у јавном сектору који у просјеку износе 25 одсто трошкова зарада, као и дијела субвенција за покривање зарада запослених у појединим јавним и предузећима која још нису приватизована.

Према њеним ријечима, Влада ће се у 2010. години усредсредити на јавна предузећа која имају највише проблема, а то су Жељезница, (рудник) Ресавица и авиопревозник ЈАТ.

"Неспорно је да тамо има значајног вишка запослених који ће делити судбину вишка запослених у држави и локалној самоуправи", рекла је она.

Говорећи о предстојећим неопходним реформама пензијског система, здравства, просјвете и осталих ресора, Драгутиновићева је рекла да ће се прво кренути од реформе пензијског система, која је најважнија и која ће бити окидач за остале реформе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog