Svijet

САД: Закон о реформи здравства прошао прву препреку у Сенату

ВАШИНГТОН - Амерички Сенат подржао је закон о свеобухватној реформи здравства са 60 гласова демократа чиме се отвара могућност за дебату о највећим промјенама здравствене заштите за посљедњих неколико деценија.


У првом тесту у Сенату за приједлог закона америчког предсједника Барака Обаме демократе су једногласно подржали захтјев да се отвори дебата, док је 39 од 40 републиканаца било против. Републиканац Џорџ Воиновић није гласао.

Дебата почиње 30. новембра и трајаће три недјеље.

Побједа је извојевана раније када су два посљедња демократска противника Бланш Линколн и Мери Ландрије рекле да ће подржати приједлог, али да ће у коначној верзији тражити одређене измјене.

"Мислим да је важно да отворимо дебату и побољшамо здравствену заштиту за Американце, а не само да одбацимо ствар и одемо", рекла је Линколнова неколико сати прије гласања.

Портпарол Бијеле куће Роберт Гибс рекао је да је Обама задовољан гласањем у Сенату и да очекује једну исцрпну и продуктивну дебату.

Представнички дом америчког Конгреса је 8. новембра тијесном већином гласова усвојио је у закон о свеобухватној реформи здравства, што су многи амерички медији оцијенили као историјско достигнуће администрације предсједника Обаме.

Са 220 гласова за и 215 против, Представнички дом усвојио је Закон о доступној здравственој заштити који треба да прошири здравствено осигурање на 47 милиона грађана САД који нису осигурани.

Разлике између закона у Сенату и Представничком дому морају да буду усаглашене, а коначна верзија закона усвојена у оба дома Конгреса, прије него што је предсједник потпише.

Нови закон о реформи здравствене заштите у САД упоређује се по важности са увођењем система социјалног осигурања 1935. године и програма здравствене заштите за старије грађане "Медикер" 1965. године.

Закон, за чије провођење ће бити потребно близу 900 милијарди долара у наредних 10 година, требало би да ријеши проблем 47 милиона Американаца без здравственог осигурања и, између осталог, умањи цијену осигурања грађанима са средњим и нижим приходима кроз обавезе већих компанија да осигуравају запослене, као и укине праксу ускраћивања осигурања због раније болести.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog