Svijet

Kина: У експлозији метана погинуло 87 рудара

ПЕКИНГ - У експлозији метана у руднику на сјевероистоку Кине погинуло је 87 рудара, док се 21 води као нестао, јавила је кинеска државна новинска агенција Синхуа.


Државна канцеларија за безбједност на раду саопштила је да је до експлозије дошло јуче ујутро по локалном времену у тренутку када се 528 рудара налазило у рударском окну у руднику недалеко од Хеганга у провинцији Хеилонђијанг.

Број погинулих се удвостручио након што је раније јављено да је су погинуле 42 особе.

Кинески вицепремијер Жанг Деђианг отпутовао је у регион да надгледа спасилачке операције у овом државном руднику. Предсједник Ху Ђинтао и премијер Вен Жиабао, такође, су у контакту са спасилачким радницима, јавили су кинески државни медији.

Експлозија је била толико јака да се у окружењу осјетио потрес, а неколико оближњих зграда је оштећено.

Рудник који годишње произведе 1,45 милиона тона угља, власништво је компаније Хеилонгђијанг Лонгмеј Мајнинг, чије је сједиште у Харбину, главном граду провинције. Ријеч је о највећој рударској фирми на сјевероистоку Кине.

Несреће у рудницима су честе у Кини, прије свега у рудницима угља у којима је током прошле године страдало око 3 200 рудара.

То су међутим, званични подаци, а бројне невладине организације тврде да је број жртава много већи, преноси мрежа Би-Би-Си.

Иако је кинеска Влада одредила као приоритет побољшање стандарда безбједности прописи се на терену често игноришу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog