Svijet

Mилион фунти поплављеном региону Камбрија

КОКЕРМАУТ - Британски премијер Гордон Браун обећао је милион фунти помоћи региону Камбрија на сјеверозападу Енглеске који је погођен поплавама.


Браун је посјетио овај регион ради процјене штете настале обилним кишама и одавања почасти погинулом полицајцу.

Због обилних киша протеклих дана које су изазвале поплаве стотине људи потражили су заклон спасилачким центрима и хотелима, док су се неки преселили код породице и пријатеља.

Ниво воде у благом је паду што је омогућило спасилачким службама да претраже стамбене објекте како би мјештани били безбједни, а инжењери провјеравају штету нанијету мостовима.

Око 1 800 мостова у региону мора да прође преглед безбједности за саобраћај усљед велике штете која је нанијета мостовима, путевима и кућама.

Шест мостова у региону се срушило, а званичници пажљиво прате мост у Воркингтону.

Више од 1 300 кућа је оштећено, а мјештанима се савјетује да се не враћају кућама. Већи дио Британије и данас очекују кише.

У међувремену, један кануиста је изгубио живот у ријеци Дарт у Девону. Вода је повукла његов кану који је ударио у дрво. Још два лица пребачена су у болницу због хипотермије.

Тренутно је на снази 21 упозорење од полава у југозападним и сјеверним дијеловима Енглеске, Шкотске и Велса.

Специјалне пумпе за воду допремљене су у регион којима се извлачи вода из подрума и са улица. За њима ће услиједити војска уличних чистача која ће очисти муљ са улица, а постављен је и шатор за деконтаминацију у центру града Кокермаут за борбу против евентуалног загађења од канализације уколико дође до излијевања отпадних вода у пијаћу воду.

Улице у овом граду прекривене су смећем, муљем, излози су разбијени, а велики број аутомобила је преврнут.

Према најавама метеоролога данас послијеподне очекује се још обилних кишних падавина са око 40 милиметара кише у области.

Слична судбина чека и сјеверозападну Енглеску, југозападну Шкотску и Сјеверну Ирску са обилним кишама и снажним вјетровима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog