Republika Srpska

Скок девизне штедње

НОВИ САД - Најновија истраживања портала "Кредити" указују на "историјске" скокове девизне штедње у Србији, јер је у периоду од 29. октобра до 18. новембра на банковне рачуне положено чак 382,6 милиона евра.


"То ни банкама није пошло за руком 2007. године, кад је од 29. октобра па до краја новембра `убрано` једва 320,6 милиона евра. Поређење с прошлом годином није меродавно, јер је због последица економске кризе само у октобру те године с девизних рачуна повучено 895,2 милиона евра", рекла је истраживач у "Кредитима" Сандра Иванишевић.

Према њеним ријечима, рекорд девизне штедње забиљежен је у овом мјесецу, када су штедише на своје банковне рачуне само у једном дану положиле 108,8 милиона евра.

"Према подацима Народне банке Србије (НБС), тај рекорд девизне штедње остварен је 6. новембра. О каквом се скоку ради најбоље сведочи податак да је крајем априла 2008. године дневни рекорд био 15,8 милиона евра, док је 2007. године у једном дану на девизну штедњу положено око 88 милиона вра", нагласила је Иванишевићева.

Она каже да мушкарци штеде више него жене, као и да је просјечан штедиша у Србији ожењен мушкарац са 52 године старости.

"Тај штедиша орочава у банци просечно 8.000 евра на годину дана да би себи обезбедио довољно новца након пензионисања", рекла је она.

Према њеним ријечима, највише штеде грађани старији од 60 година, док су најнештедљивији млађи људи старости до 30 година.

"Основни разлози који грађане 60-тих година наводе на штедњу су обезбеђивање новца унуцима за њихово будуће школовање. Средња генерација људи од 40 до 60 година штеди за путовања, уређење стана, али је и доста оних који једноствано штеде да би избегли беспотребне трошњење новца", тврди Иванишевићева.

Истраживањима портала "Кредити" проведена су на осам банаку Србији и то "Ерсте", "Металс", "Уникредит", "Московска", "Социјете Женерал", АИК, КБЦ банке, као и НБС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog