Svijet

Ватрени окршај у Сјеверној Ирској

БЕЛФАСТ - Нападачи су из засједе отворили ватру на полицију у Сјеверној Ирској која је узвратила ватром, али ниједан припадник снага безбједности није повријеђен.


Полиција је саопштила да се инцидент догодио у селу Гарисон, око 40 километара од Енискилена, у коме је у бомбашком нападу 1987. године убијено 11 људи, што је био најсмртоноснији напад у Сјеверној Ирској за 30 година насиља.

Ово је један у низу инцидената у таласу растућег насиља у провинцији. У одвојеном инциденту касно синоћ испред сигурносне капије штаба Полицијског одбора Сјеверне Ирске у Белфасту експлодирао је аутомобил, али ни у овом нападу није било повријеђених.

Задатак одбора је да осигура непристрасно дјеловање полиције у провинцији.

Војска је прије три дана демонтирала бомбу чија су мета били полицајци, саопштила је полиција, не износећи детаље.

Члан локалне скупштине Сјеверне Ирске окривио је републиканске фракције као виновнике посљедњег напада.

"Мјештани вјерују да су одговорни дисиденти и страхују да људи те врсте могу да своје уврнуте идеологије изнесу на улице области Ферманага", рекао је Томи Галагер, члан умјерене ирске националистичке СДЛП партије.

Спорадично насиље у порасту је у Сјеверној Ирској посљедњих мјесеци од када су републикански дисиденти убили двојицу британских војника и полицајца у два одвојена напада у марту.

Убиства у марту угрозила су мир постигнут 1998. године, којим је окончано 30 година сукоба између Ирске републиканске армије, која тражи уједињену Ирску, и група које желе да задрже британску контролу над провинцијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog