Društvo

Грегоријан: Ништа без страних судија

САРАЈЕВО - Први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан изјавио је да ће уколико не буде продужен мандат страним судијама и тужиоцима бити угрожена владавина закона у БиХ, неће бити страних улагања и отварања нових радних мјеста, а чланство у ЕУ и НАТО-у остаје само сан.


Говорећи на сесији асоцијације "Круг 99" о теми "Политичке препреке и отпори евроатлантским интеграцијама БиХ", Грегоријан је рекао да је вријеме за уједињење оних којима је стало да ред и закон владају БиХ, јер су се, како је навео,, они који се плаше владавине права у БиХ успјели ујединити, без обзира на етничку припадност.

"У овом тренутку највећу препреку евроатлантским интеграцијама у БиХ представљају они који се противе продужавању мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ. Без владавине права нема ни државе, а ЕУ и НАТО не желе да приме у своје чланство мафијашку државу и они ће инсистирати на владавини права", тврди Грагоријан.

Он је рекао да је Управи одбор Савјета за провођење мира (ПИК) свјестан посљедица по БиХ уколико мандат судијама и тужиоцима не буде продужи за наредне три године.

На питање да ли ће ОХР наметнути продужење мандата страним судијама и тужиоцима у правосудним институцијама БиХ, Грегоријан је рекао да је ПИК у коминикеу јасно изразио подршку продужењу мандата, додавши да се не спекулише о одлукама које ће донијети или неће донијети високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Он сматра да су данашњој ситуацији у вези са продужењем мандата страним судијама и тужиоцима допринијели министар безбједности БиХ Бариша Чолак, Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ.

"Није никаква мистерија да људи који су гласали против ових мјера долазе из политичких партија чији су лидери или оптужени или већ осуђени", мишљења је Грегоријан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog