Republika Srpska

Џомбић очекује подршку за нацрт буџета

МРКОЊИЋ ГРАД, - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић рекао је да још није добијена сагласност синдиката за најављено смањење плата у РС, али да очекује подршку предложеном нацрту буџета за 2010. годину од 1,6 милијарди КМ, јер би се на тај начин растеретила привреда и привредни субјекти.


Он је рекао да смањење плата од три одсто полицији и просвјети у првих шест мјесеци наредне године значи смањење од само 1,5 одсто на годишњем нивоу, те додао да би у јавној управи плате биле смањене 10 одсто током цијеле године, а чиме би се направиле уштеде на позицијама плата од око 20 милиона КМ на годишњем нивоу.

Џомбић је нагласио да би се тиме испуниле обавеза према Међународном монетарном фонду, посебно истакавши да би значај био у томе што би се дио уштеда усмјерио према Фонду ПИО и на тај начин заштитила најугроженија категорија становништва у РС, односно пензионери.

Он је рекао да је очекивао да синдикати дају подршку министрима, а поготову министру просвјете и културе РС Антону Касиповућу, министру унутрашњих послова РС Станиславу Чађи и министру управе и локалне самоуправе РС Зорану Липовцу, јер су они највише учинили за бољи положај запослених у овим ресорима, тиме што су протеклих година повећали плате за 80 до 100 одсто.

Џомбић је рекао да је управо због тога и очекивао да сви равномјерно поднесу терет и утицај свјетске економске кризе у Српској.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је Срни да Влада Српске разумије да је смањење плата непопуларна мјера, али је нагласио да је и РС суочена са рецесијом.

"Чини ми да се да се заборавило да су у просвјети плате 2005. године повећане за 100 одсто, као и чињеница да је несклад плата запослених у образовању и других буџетских корисника прије ових интервенција био драстичнији", рекао је Касиповић.

Он је напоменуо да је Влада РС много уложила у изградњу и обнову школа и дворана, што такође представља повећање стандарда у просвјети, изразивши наду да ће се доћи до рјешења у разговорима са синдикатима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog