Republika Srpska

Планира се покретање Акционарског друштва ''Озрен''

ПЕТРОВО - Директор Економског института из Бијељине Алекса Милојевић најавио је да ће у наредна три мјесеца припремити стратегију развоја Озрена на основу које ће, како је навео, бити урађен оперативни пројекат покретања Акционарског друштва "Озрен" у које ће сви који желе улагати у складу са властитим могућностима.


Он је на данашњем засједању Озренског савјета објаснио да холдинг треба да буде организатор свих привредних активности на Озрену.

"У њега ће се сливати сав капитал након чега ће холдинг постати покретач оснивања појединачних предузећа", прецизирао је Милојевић.

Он је рекао да Озрен има силна богатства, али да Озренци живе сиромашно због посљедица историјског заостатка у области својине.

Када се прије 100 година, каже Милојевић, из пољопривреде прелазило у индустрију задржала се ситносопственичка својина, док је Запад оснивао крупна коорпоративна предузећа.

Он је навео да су се у крупним коорпоративним предузећима удружили милиони људи, који су са малим улозима створили велики капитал у предузећима у којима су се запослили и у којима остварују високе профите и дивиденде.

"Са малим предузећима и уситњеним сеоским посједом пропадамо у економској борби са западним економским мамутима. Једини начин да се у отвореном глобалистичком тржишту супроставимо крупном јесте да и ми правимо крупно, да се властитом високом продуктивношћу супроставимо високој страној продуктивности", сматра Милојевић.

Озренски савјет је удружење грађана које окупља Озренце и пријатеље Озрена ради заједничког дјеловања на унапређењу економског, просторног и друштвеног развоја овог мјеста, његовању и чувању традиције, културе и културног блага, међусобном помагању, предузимању мјера на промоцији Озрена и успостављању блискијих веза са озренским исељеницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog