Republika Srpska

Христоу: Прво испуњавање обавеза, па друга транша

БАЊА ЛУКА - Шеф мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Костас Христоу изјавио је да од власти у БиХ зависи да ли ће друга транша од око 95 милиона евра из стендбај аранжмана бити реализована почетком сљедеће године.


"Република Српска и Федерација БиХ морају да усвоје буџете за сљедећу годину, да раде на смањењу плата, да реформишу пензиони систем да би се обезбиједила његова финансијска одрживост, али и да се заштите људи који су цијели живот плаћали доприносе", рекао је Христоу.

Он је истакао да је ситуација у ФБиХ компликованија зато што је администрација већа и комплекснија, да је добро што су и РС и ФБиХ одобриле ребалансиране буџете у августу што је било једна од обавеза и да је најава премијера РС Милорада Додика да ће доћи до смањења плата буџетским корисницима десет одсто, а министрима 15 одсто, добар потез.

Христоу је рекао да ће средства која буду добијена наредном траншом бити подршка ентитетским буџетима, те најавио да ће поново у БиХ доћи у фебруару и да би, према постојећем плану, трећа транша могла бити пуштена у марту сљедеће године.

Он је рекао да је напредак који је остварен у смислу испуњавања обавеза из стендбај аранжмана охрабрујући.

"Већ видимо одређене позитивне помаке од закључивања споразума у мају. Неке добре ствари су се догодиле, а неке остају да се ураде'', нагласио је Христоу.

Говорећи о монетарној стабилности у БиХ, Христоу је рекао да различити индикатори које су сагледани указују на то да је банкарски сектор у БиХ ликвидан.

"Кредитне активности су се смањиле, али то је резултат глобалне финансијске и економске кризе'', истакао је Христоу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog