Društvo

Више од 1300 пријава на конкурс за стипендије

БАЊА ЛУКА - На конкурс Министарства просвјете и културе Републике Српске за додјелу студентских стипендија стигло је више од 1 300 пријава и то није коначан број, јер оне послате поштом још стижу, потврђено је у овом министарству.


Конкурс за додјелу студентских стипендија у школској 2009/2010. години затворен је у петак, 20. новембра, а надлежна комисија дужна је да у року од 70 дана од дана затварања конкурса утврди прелиминарну ранг листу, након чега би у року од 30 дана требало да буде објављена и коначна.

Од дана објављивања прелиминарне ранг листе студенти могу у року од осам дана да уложе приговор.
Прелиминарна и коначна ранг листа биће објављене на Порталу Владе РС на страници Министарства.

Студентске стипендије за школску 2009/2010. годину додјељују се за четири категорије студената, а планирано је 600 стипендија за успјешне студенте, 17 за студенте са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама и 183 за остале студенте.

За студенте у иностранству за сва три циклуса студија предвиђено је укупно 100.000 КМ.

У остале студенте спадају студенти са посебним потребама, студенти из социјално угрожених породица, студенти-инвалиди рата, дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида, студенти без једног или оба родитеља и они из породица са два или више студента, те студенти који су били смјештени у домове за незбринуту дјецу или у хранитељске породице до пунољетства.

За студентске стипендије укупно је у буџету планирано 2.000.000 КМ, а критеријуми за утврђивање ранг листе студената за додјелу стипендије су успјех у претходним годинама студија, уписана година студија и социјални статус, осим за категорије успјешни студенти и студенти студија у иностаранству

Конкурс за додјелу студентских стипендија расписан је 31.октобра.

Према новом Правилнику о додјели студентских стипендија, право на стипендију имају и апсолвенти за свих десет мјесеци, а помјерена је горња граница старости кандидата за двије године на свим студијским циклусима, а као критеријум приликом додјеле стипендија за успјешне студенте неће се више разматрати социјални статус студента.

Право на стипендију имају и студенти са приватних високошколских установа, али само у категорији успјешни студенти.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog