Društvo

Шљиванчанинова одбрана тражи подршку од Тадића

БЕОГРАД - Одбрана Веселина Шљиванчанина затражила је од предсједника Србије Бориса Тадића да Србија подржи захтјев за поновно разматрање правоснажне пресуде којом је Хашки трибунал осудио Шљиванчанина на 17 година затвора.


У писму предсједнику Србије, браниоци Новак Лукић и Стефан Бургоњ затражили су да Србија поднесе захтјев Трибуналу да у поступку против Шљиванчанина наступи као пријатељ суда.

Одбрана у писму Тадићу наглашава не очекује да Србија заузме било какав став у погледу чињеничних основа тог предмета, "о чему смо већ разговарали са вама и потпуно смо свесни да би то за државу било неприкладно".

"Али, с обзиром да је Република Србија ратификовала Међународни пакт о грађанским и политичким правима, не сме се заборавити да има правну обавезу да обезбеди да се права њених држављана, заштићена овим пактом, поштују и примењују, а што Хашки трибунал није учинио у случају Веселина Шљиванчанина", наводи се у писму.

Шљиванчанинови адвокати су оцијенили да је Хашки трибунал ускратио Шљиванчанину право да уложи жалбу на осуђујућу пресуду за ново кривично дјело коју је "незаконито" донијело апелационо вијеће суда.

"С обзиром на то да је Србија ратификовала Међународни пакт о грађанским и политичким правима, не сме се заборавити да има правну обавезу да обезбеди да се права њених држављана, поштују и примењују, а што Хашки трибунал није учинио у случају Шљиванчанина", наводи се у писму.

Шљиванчанин је правоснажно осуђен на 17 година затвора због помагања убиства 194 хрватска заробљеника на Пољопривредном добру Овчара код Вуковара 1991. године

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog