Republika Srpska

Џомбић: Очекивао сам више разумијевања синдиката

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је очекивао више разумијевања од синдиката образовања и полиције за смањење плата од три одсто у овој економској кризи, јер су им 2005. године повећане од 80 до 100 одсто.


Он је рекао да би у случају да нису смањене плате дошло до повећања буџетског оквира, што у овом тренутку није реално.

Џомбић је навео да је у планирани буџет од 1,6 милијарди урачунато 220.000.000 КМ од стендбај-аранжмана са ММФ-ом и да у случају његове нереализације постоје резерве, али из приватизационих прихода, које су планиране за Развојни програм.

Џомбић је рекао да је Влада одлучила да је боље смањење плата од отпуштања радника, додавши да се врши анализа вишка радника, али да још нема говора о отпуштању.

Према његовима ријечима, предложени буџет задржава и социјалну компоненту, јер у њему су предвиђена средства за Фонд ПИО, подстицаје у пољопривреди и друге области.

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да је свјетска економска криза имала утицај на економску ситуацију и у РС, због чега је неминовно морало доћи до ових смањења.

Он је навео да је најнижа плата полицајца 800 КМ и да ће му смањење износити 24 КМ, а да су углавном примања и већа.

Чађо је навео да су у неким земљама у окружењу плате смањене и за 40 одсто.

Он је навео да је МУП РС, у складу са мјерама Владе РС за превазилажење свјетске економске кризе, у протеклих неколико мјесеци, по различитим основама, уштедио око 4.000.000 КМ.

Чађо је рекао да је плата само један од сегмената стандарда радника и да их чине услови на послу, сигурност радника и други фактори.

Он је додао да нико не може Влади РС приговорити да нема сензибилитет за нарушени стандард грађана, јер је плате повећавала, али у складу са реалним могућностима.

Чађо је истакао да Влада РС води рачуна и о пензионерима, борцима, пољопривредницима, инвалидима, а не само полицији и просвјети.

Министар правде РС Џерард Селман рекао је да се социјални дијалог са синдикатима води од маја, да ће он бити настављен и да министарство на чијем је челу још води преговоре са струковним синдикатом.

Он је истакао да сва средства која су уложена у услове рада у правосуђу и образовању потичу из средстава Развојног програма, а не од материјалних средстава за плате.

Према његовим ријечима, тренутна финансијска криза ће се превазићи и да се то чини подјелом терена кроз предложена смањења, која неће дуго трајати.

"Идуће године у јулу примања за полицију и запослене у просвјети вратиће се на садашњи ниво, а у јавној управи 2011. године", рекао је Селман.

Потпредсједник Савеза синдиката РС Душко Јандрић рекао је да Синдикат није био деструктиван и да је спреман поднијети дио терета кризе, говорити о смањенима плата, а чак и о вишку радника, али да је Влада РС рекла "узми или остави".

"Није ММФ рекао да плате морају бити овакве какве су у Нацрту. Влада је увијек остала при својим ставовима. Гдје су то у окружењу покушане смањити плате без социјалних немира", питао је Јандрић.

Он тврди да нису тачни наводи министра Џомбића да су плате у полицији и просвјети повећане од 80 до 100 одсто.

Јандрић је навео да ће синдикат између Нацрта и приједлога буџета имати простора и предложити мање проценте смањења плата.

"Није проблем да говоримо и о смањењу радника. Како која власт долази, доводи своје, а не отпуштају се њихови. Тако се гомилају запослени. Можда би требало отворити причу о вишку радника, па да видимо ко је то вишак", каже Јандрић.

Предсједник Синдиката образовања Стеван Милић рекао је да је тужно што се ово дешава, јер је образовање експонент развоја сваког друштва.

"Нигдје у окружењу плате у образовању нису смањење и ми то не прихватамо. Ускоро ћемо донијети одлуку шта ћемо по том питању предузети", најавио је Милић, изразивши наду да ће социјални дијалог, прије радикалнијих одлука, ипак бити настављен.

Он је подсјетио да је Влада понудила повећање од пет одсто у септембру ове године, што није тражено, те да то није испоштовано, а да се сада и запослени у овој области "трпају са осталима" приликом смањења.

Милић је додао да је запосленима у просвјети у међувремену повећан број часова.

Предсједник Синдиката радника запослених у управи Томислав Врховац рекао је да ове године по први пут није вођен социјални дијалог између Владе РС и синдиката, већ да му је само саопштено да ће се ићи на смањење плата запослених у управи од 10 процената за наредну годину.

Он каже да у посљедње двије године нису повећане плате за 100 одсто, већ само за два, три одсто, ако се не рачунају високи државни службеници.

"Неким од њих су плате повећане и до 400 одсто", тврди Врховац.

Он је рекао да су услови рада битни, али да се од њих не живи, изразивши наду да ће се дијалог са Владом РС наставити и да ће доћи до заједничког компромисног рјешења.

Врховац је питао зашто се сада овим смањењима прави разлика у платама између државних службеника са средњом стручном спремом запослених у јавној управи, полицији и образовању?

Министар Џомбић је одговорио да је то зато, јер су бољи услови рада у јавној управи, него у полицији и образовању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog