Republika Srpska

Oбвезнице по основу ратне штете, хит на берзи

БАЊА ЛУКА - Oд 6 600 грађана Републике Српске, који су по основу правоснажних судских одлука добили право на обвезнице ратне штете из треће емисије, њих 450 већ је продало своје хартије, изјавио је помоћник директора Бањoлучке берзе Дарко Лакић.

"Просјечна цијена тих обвезница у првим данима трговања износила је око 45-46 одсто номиналне вриједности од једне марке, док је на јучерашњем трговању износила око 38 одсто, што значи да је власник 10 000 тих обвезница за њих добијао око 3.800 КМ", рекао је Лаки.

Обвезнице РС, емитоване по основу ратне материјалне и нематеријалне штете, посљедњих десетак дана биљеже просјечан дневни промет од скоро 200.000 КМ, углавном из најновије треће емисије регистроване почетком овог мјесеца.

Према Лакићевим ријечима, потражња за обвезницама ратне штете је подстакнута уредбом Министарства финансија РС да њиховим власницима до крја ове године омогући измирење пореских обавеза насталих до краја 2007. године.

"Порески дуг од, примјера ради, 10.000 КМ може се отплатити са 10 000 обвезница које је сада на тржишту могуће купити за око 3.800 КМ", рекао је Лакић.

Други мотив куповине обвезница емитованих по основу ратне штете су годишњи приноси који су већи него што је камата на штедњу у банци и који по садашњим цијенама износе 14-15 одсто под условом да се обвезнице држе до доспијећа и да се будући приливи по основу камате и главнице реинвестирају по истим стопама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog