Društvo

Oпет студентски протести у Хрватској

ЗАГРЕБ - На факултетима у Пули, Ријеци и Загребу поново су почели студентски протести који су наставак оних прољетних са којих је тражено бесплатно школовање, што власти до данас нису испуниле.


Испуњење својих захтјева студенти сада траже директно од Владе, а не од Универзитета и надлежног министарства, који су, како истичу, игнорисали њихове захтјеве истакнуте на прољетним протестима.

Подсјетивши да су претходне блокаде биле успјешне, јер је заустављен раст школарина, студенти су поручили властима да неће одустати и да ће блокаду наставног процеса на факултетима наставити док се плаћање студија на свим нивоима не укине.

Протести су почели јуче у Пули када су студенти на ванредном састанку одлучили да до испуњења њихових услова блокирају Универзитет "Јурја Добриле", па су прекинули све наставне процесе, предавања, колоквијуме и докторске студије, а биће дозвољено само полагање испита.

Придружили су им се и студенти Филозофског факултета у Ријеци, који су изгласали блокаду факултета, а синоћ су то учинили и њихове колеге са загребачког Филозофског факултета.

Загрепчани су прољетос протестовали 35 дана, захтјевајући бесплатно образовање и укидање школарина, уписнина и свих других плаћања.

Сплитски студенти најавили су да ће данас донијети одлуку да се придруже колегама.

Студенти тврде да нису анархисти већ млади људи који се боре за своја уставна права, земљу знања и школовање које је доступно свима.

Министар науке, образовања и спорта Радован Фухс оцијенио је нереалним захтјеве студената загребачког Филозофског факултета да се свима омогући бесплатно студирање, без обзира на успјех.

Фухс је синоћ рекао да сви студенти прву годину уписују бесплатно, као и да ће сви који редовно упишу наредну академску годину, студирати без плаћања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog