Republika Srpska

РС: Засијано десет пута мање пшенице него лани

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској ове године засијано је десет пута мање пшенице него лани, због чега ће наредне године поскупјети пшеница и брашно, тврде пољопривредници и млинари.


Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и фармера РС Владимир Усорац рекао је да је засијано десет пута мање пшенице јер се пољопривредници боје да би се могла поновити прошла година када је мали број пољопривредника успио да прода принос пшенице због лошег квалитета зрна усљед кишне године, па је већи дио пшенице завршио као сточна храна.

Он је навео да је још већи проблем то што су земље из којих РС увози пшеницу засијале много мање пшенице него прошле године, што може довести до мањка понуде на тржишту.

"Према информацијама које имам од хрватских пољопривредника, код њих је засијано 40 одстомање него прошле године, у Србији 50 одсто, а у Мађарској 30 одсто мање", рекао је Усорац.

Он је позвао пољопривреднике у РС да се ипак одлуче за сјетву ове године јер су временски услови погодни и још није касно.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Бојан Кецман каже да је ове године за регресирану сјеменску пшеницу стигло 2 108 захтјева, док је прошле године поднесено 21 900 захтјева.

Шеф Завода за стрна жита у Пољопривредном институту РС Драган Мандић рекао је да проблем представља то што у Српској још нема јасне стратегије и организованог откупа, истичући да је грешка и до самих произвођача који недовољно примјењују технолошка рјешења због чега не могу ни постићи жељени квалитет.

Директор бијељинског "Житопромета" Миленко Илић навео је да се цијена пшенице већ сада повећава и да износи од 120 до 135 евра за тону.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog