Društvo

282 oсобе побјегле из БиХ након пресуде

БИЈЕЉИНА - Из БиХ су послије изрицања правоснажне пресуде побјегле 282 особе, од којих се 100 налази у Србији, 110 у Хрватској и 13 у Црној Гори, док се за 56 лица не зна гдје се налазе.


Секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић каже да се на територији БиХ налази и око 50 особа које су правоснажно осуђене у Хрватској.

Најпознатији случај када је правоснажно осуђена особа побјегла из БиХ у Хрватску, гдје се кретала као слободан грађанин, био је бивши члан Предсједништва БиХ Анте Јелавића. Он је осуђен на 10 година затвора због криминала у Херцеговачкој банци.

У Хрватску је из БиХ побјегао и Иван Бендер, бивши директор Завода ПИО/МИО и члан Предсједништва ХДЗ БиХ. То је учинио да би избјегао одлазак на издржавање казне од четири и по година затвора због проневјере и злопотребе службеног положаја и овлаштења у вези са отимачином мостарског хотела "Еро" преко фамозног предузећа "Тух-инвест".

Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш, који је и један оснивача ХДЗ-а, у Хрватској је осуђен на десетогодишњу казну затвора због ратног злочина почињеним над српским цивила у Осијеку 1991. године.

Али, он је одмах по изрицању пресуде у Жупанијском суду у Загребу побјегао у БиХ, гдје и данас живи, јер има двојно држављанство и не може бити изручен Хрватској.

Међу онима који су избјегли правду и налазе се у БиХ је и кардиохирург Огњен Шимић. Он је у Хрватској осуђен на девет година затвора због примања мита.

У БиХ се склонио и Блаж Петровић, оптужен да је фиктивним правним пословима прибавио око 10 милона куна, те Жељко Врбат, пљачкаш "Гетроа" у Сесветама.

Захваљујући недавном усаглашавању измјена и допуна међународних уговора између експертских тимова министарстава правде БиХ и Србије правоснажно осуђене особе у БиХ, које су побјегле у Србију, и обратно, убрзо могле наћи иза решетака.

БиХ и Хрватска усагласиле измјене и допуне међународних уговора, те да се парафирање уговора са обје државе очекује у децембру ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog