Svijet

Обама представља план за спречавање стаклене баште

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама представиће циљеве за смањење емисије гасова који производе ефекат стаклене баште прије почетка самита о климатским промјенама у децембру у Копенхагену, изјавио је данас неименовани званичник Бијеле куће.


Вијест о представљању циљева објављена је након критика Европе да САД и Кина ометају глобалне напоре у борби против климатских промјена.

Званичник Бијеле куће, који није желио да објави какви ће циљеви бити, истакао је да ће их амерички предсједник у сљедећих неколико дана саопштити заједно са одлуком да ли ће присуствовати самиту у данској пријестоници.

До сада је своје учешће на самиту потврдило 65 шефова држава и влада. Многи страхују да на самиту у Копенхагену неће бити постигнут споразум којим би био замјењен протокол из Кјота.

Лидери се, са друге стране надају да ће постићи "политички споразум" и да ће бити постављени циљеви.

Аналитичари истичу да као предсједник једног од два највећа свјетска загађивача Обама се налази под притиском савезника да присуствује конверенцији и да искаже флексибилност у успостављању нових циљева за смањење емисија штетних гасова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog