Republika Srpska

Девизна штедња у Србији на ''предкризном'' нивоу

БЕОГРАД - Девизна штедња у Србији поново je достигла рекордни ниво од 5,74 милијарди евра, какав је имала у септембру прошле године, саопштила је Народна банка Србије.


Тиме је у потпуности је амортизован одлив девизне штедње из посqедњег тромjесечја прошле године од 965 милиона евра, којим је тада био прекинут тренд вишегодишњег раста девизне штедње.

Та чињеница је поново потврдила огроман значај изградње и очувања повjерења у банкарски систем, што је трајни циљ и опредjељење НБС, наведено је у саопштењу.

Током ове године девизна штедња је бiqежила константан раст, а рекордни прилив од 392 милиона евра, остварен у недjељи, односно мjесецу штедње, даје основа за оптимистичку прогнозу да ће се тренд раста наставити и да ће домаћа штедња играти све битнију улогу као извор финансирања у билансима банкарског сектора.

Поновном јачању повjерења грађана у банкарски сектор допринjеле су мjере и активности НБС, укључујући и оне којима је обезбjеђена благовремена исплата свих штедиша који су крајем прошле године, под утицајем створене негативне психозе, одлучили да привремено подигну своје улоге.

Уз мjере других државних органа којима је стимулисана штедња током ове године, почев од повећања осигураних депозита са 3.000 на 50.000 евра, до привременог укидања пореза на приход од камате од девизне штедње, повратку штедње у банке највише је допринијела ликвидност и стабилност банкарског сектора, потврђена управо у вријеме кризе, навела је НБС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog