Politika

Радојичић: Османчевић има обавезу да сазове Заједничку комисију

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да предсједавајући Вијећа народа Џевад Османчевић има обавезу да у року од седам дана сазове Заједничку комисију Вијећа и Народне скупштине РС.


„Ако одбије да изврши своју обавезу, онда то мора бити предмет неке даље анализе његове одговорности јер је ријеч и о његовом и о покушају његовог клуба да блокира уставни систем у РС", рекао је Радојичић и додао да постоје јасне процедуре и рокови и како ко мора да се понаша.

Радојичић је изјавио новинарима да Клуб Бошњака у Вијећу народа РС нема ни према Уставу нити пословнику могућност да је у штрајку.

„Свједоци смо вишемјесечног неуставног и ванпословничког дјеловања Клуба Бошњака, нажалост и предсједавајућег Вијећа народа који одбија да ради свој посао, а прима плату предсједавјућег Вијећа народа која је једна од највиших у РС", рекао је Радојичић.

Он је рекао да су јуче искориштене потпуно пословничке могућности које предвиђају да потпредсједавајући Вијећа народа, након одређене претходне процедуре, може сазвати сједницу Вијећа и да је одржана потпуно легална сједница Вијећа народа.

„С обзиром на то да се један клуб, који је и покретач заштите виталног националног интереса, није одазаво на сједницу, колико ми је познато, јуче је на сједници Вијећа народа констатовано да је на четири акта остао вето и ти акти су упућени на Заједничку комисију Вијећа народа и Народне скупштине РС", рекао је Радојичић, наглашавајући да Османчевић има обавезу да у року од седам дана сазове Заједничку комисију.

Потпредсједавајући Вијећа народа РС Момир Малић рекао је јуче да је сједницом, којој нису присуствовали делегати из реда бошњачког народа, након четири мјесеца деблокиран рад Вијећа.

Четири документа на које је Клуб Бошњака и покренуо механизам заштите виталног националног интереса - Стратегија развоја локалне самоуправе у РС од 2009. до 20015. године, Закон о допунама закона о премјеру и катастру непокретности, Закон о измјенама и допунама закона о премјеру и катастру земљишта и Закон о матичним књигама - биће упућени на усаглашавање заједничкој Комисији Народне скупштине и Вијећа народа РС.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС од јула одбија да учествује у раду Вијећа, док се о њиховој апелацији за оцјену уставности Пословника Уставног суда РС не изјасни Уставни суд БиХ.

Уставни суд БиХ одбио је 21. новембра као неоснован захтјев Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС за доношење привремене мјере којом би овај суд обуставио примјену члана 52 став 2 Пословника Уставног суда РС „до коначне одлуке о уставности тог акта", а расправа ће бити настављена 29. и 30. јануара 2010. године.

Клуб Бошњака незадовољан је одлуком Уставног суда РС од 8. јула ове године којом је утврђено да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у Закону о територијалној организацији РС којим је из назива општина Костајница и Брод избрисан придјев „босански".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog